SlimLaden Blog

SlimLaden

Nu ook directe betaling via QR-code

De laadpalen van SlimLaden ondersteunen vanaf nu ook een directe betaling via een QR-Code.

Dit is handig als we een bepaalde laadpas niet ondersteunen, of als iemand met een huurauto zonder laadpas wil laden. Ook zorgen we hiermee dat we voldoen aan de laatste standaarden en vereisten voor laadpalen.

We hebben de QR-code wel mooi verstopt en een sticker geeft aan waar deze te vinden is.

SlimLaden

Update na ruim een jaar proefdraaien

In Maart 2021 is het slimme laadplein Haarlemmermeer geopend en hebben we gedurende het eerste jaar de technische werking van het systeem kunnen optimaliseren. We zijn zeer tevreden over de werking van het systeem op dit moment. De dynamische toewijzing van “alleen elektrisch laden” en “alle auto’s parkeren” aan een parkeerplek met laadpaal gaat goed en gebruikers snappen het steeds beter (waarover later meer). Hiermee bereiken we dat als er weinig behoefte is aan laden, er op dit laadplein ook gewoon kan worden geparkeerd. Het systeem heeft voor zowel de elektrische rijder als de brandstof rijder voordelen. Voor de elektrische rijder wordt steeds een plek gereserveerd (en niet onnodig veel) en voor de brandstof rijder mag je zo nu en dan toch parkeren zonder gebruik te maken van de laadfaciliteiten.

Op deze manier hopen we iedereen tevreden te houden en de capaciteit van het parkeerterrein optimaal te benutten.

Via een dashboard kunnen we zien wanneer het plein vol is en ook hoe vaak er “fout” wordt geparkeerd. Daar zit een verbeterende lijn in wat aangeeft dat het systeem gebruiksvriendelijk is en door de meesten mensen wordt begrepen. Een enkele vergissing kan het systeem wel aan, er is voldoende dynamiek op deze locatie dat het probleem zich vanzelf weer oplost en er snel weer een plek vrij is voor elektrisch laden. Een hele kleine groep mensen negeert de aanwijzingen, dat is helaas de realiteit in onze maatschappij.

We denken dat het met de laadpaal geïntegreerde parkeersysteem een hele goede oplossing is bij het opschalen van meer (publieke) laadpalen. Altijd maar een bord plaatsen dat de plek alleen voor elektrisch laden is gaat met de hoge volumes op een gegeven moment niet meer werken. De laadplek op meerdere manieren kunnen gebruiken is wat we nastreven.

We noemen de pilot dan ook zeer succesvol en zien de potentie van het systeem op andere locaties

SlimLaden

Informatie bord geplaatst

Vandaag hebben we een informatiebord geplaatst op het laadplein.
Dit bord legt op een simpele manier uit hoe het parkeren op het laadplein werkt.

Het bord is geplaatst op het terrein van de Marktpeinkerk en we bedanken de mensen van de kerk voor de vriendelijke medewerking en toestemming tot plaatsen.

SlimLaden

Eerste laadsessie ID.3

De allereerste laadsessie van deze splinternieuwe ID.3 was vandaag een feit op ons nieuwe laadplein. De opening van het laadplein heeft zelfs een beetje meegeholpen in het definitieve besluit voor de aanschaf van deze mooie nieuwe elektrische auto.

De Familie van Leeuwen uit Hoofddorp zal vast en zeker vaak terugkomen als ze gaan winkelen in het centrum van Hoofddorp.

SlimLaden

Ontwikkeling batterijbank

De banken op het laadplein in Hoofddorp hebben een speciale functie. Ze bevatten een batterij die functioneert als buffer tijdens het piekgebruik van het laadplein. Deze banken zijn gemaakt van biobased beton (olifantsgras) uit de Haarlemmermeer en duurzaam bamboe.

Samen met Bio Bound uit Haarlemmermeer hebben we deze banken ontwikkelt, precies op maat voor de plaatsing van de buffer batterij.

Bio Bound pupliceerde er zelf ook een artikeltje over:

Innovatieve banken voor slim laadplein Haarlemmermeer (biobound.nl)

SlimLaden

Laadplein geopend

SlimLaden

Laadplein in Hoofddorp met innovatieve Primeurs

Artikel van Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL) over ons laadplein.